Gnagsår

Slik behandler du gnagsår på føttene

3 minutter med lesing
Slik behandler du gnagsår på føttene Slik behandler du gnagsår på føttene Slik behandler du gnagsår på føttene

Ingenting hindrer løping og gåturer mer enn et gnagsår på foten. Selv om det kan være lite, kan det ødelegge en spesiell anledning, en ferie, en treningstime eller bare en dag med mange gjøremål. Alle kan få gnagsår, og det kan ta flere dager å lege huden, men det finnes ting du kan gjøre for å forhindre det, lindre smerten og sørge for at det leges raskt.

Hvordan dannes friksjonsblemmer?

Den vanligste typen gnagsår for de fleste er friksjonsgnagsår. Dette er de irriterende blemmene som dannes i de ytre hudlagene på foten etter for mye belastning og friksjon fra skoene. Når det ytterste hudlaget blir skilt fra vevet innenfor, lekker det ut en plasmalignende væske fra cellene, og denne begynner å fylle mellomrommet, slik at vevet blir beskyttet mot videre skade.

Unngå å få blemmer

Den første måten du kan unngå friksjonsblemmer på, er ved å bruke behagelige sko som passer godt. Hvis du vet at du skal gå hele dagen, eller hvis du holder på å gå inn nye sko, er det lurt å ha en antignagsårstift for hånden. Når du føler at et gnagsår er på vei, kan du påføre antignagsårstift umiddelbart for å forhindre friksjon.

Det er mange myter rundt gnagsår og blemmer. For eksempel er det mange som anbefaler å bruke bomullssokker, men bomullen gjør at fuktigheten blir værende på huden, og det øker friksjonen, så vi anbefaler syntetiske spesialsokker med pustende stoff. En annen myte er at det bare er å bruke fotpulver på føttene for å holde dem tørre og blemmefrie. Fotpulver absorberer mye svette, men det er viktig å huske at det også kan klumpe seg sammen og bidra til mer friksjon i området.

Behandling av blemmer

Anbefalt for deg
Gnagsår

Slik behandler du gnagsår som oppstår på tur

Hvis du får gnagsår, er ordentlig behandling viktig for rask leging. Dekk området med et gnagsårplaster for å holde det rent, tørt og beskyttet mot friksjon og belastning. Motstå fristelsen til å ta hull på blemmen. Ikke fjern den døde huden hvis blemmen sprekker av seg selv. Når den har sprukket, bør du vaske området forsiktig med såpevann og dekke det med et gnagsårplaster, slik at det holder seg rent. En vanlig feil er å ta plasteret av om natten for å la såret lufte seg. Gnagsår leges raskere i et fuktig og legende miljø, for eksempel når de er dekket av et gnagsårplaster fra COMPEED. Plasteret bør være på til det begynner å løsne – dette er et tegn på at gnagsåret er leget. Gå til lege hvis du opplever vanlige symptomer på infeksjon, som smerte, opphovning, rødhet eller varme, røde streker bort fra gnagsåret eller puss.