Gnagsår

Slik behandler du gnagsår som oppstår på tur

3 minutter med lesing
Slik behandler du gnagsår som oppstår på tur Slik behandler du gnagsår som oppstår på tur Slik behandler du gnagsår som oppstår på tur

Mye skjermtid, stress, arbeid og trafikk er ting de fleste av oss opplever i dagliglivet. En av de beste måtene å gjenopprette balansen i livet på er å komme oss ut i naturen. Det finnes ingen bedre måte å drive friluftsliv på enn å ta en ordentlig tur ut. Lukk øynene og tenk på det: de vakre trærne som svaier i vinden, den friske luften av skog, og den deilige stillheten. Den følelsen av velvære vi får etter en time i frisk luft er både givende og meningsfylt. Endelig begynner stresset å forlate kroppen, og lungene blir fylt av frisk luft. Men denne nyvunne gleden kan bli borte på et øyeblikk når du er langt hjemmefra og begynner å få gnagsår. Gnagsår er den vanligste fotskaden for turgåere, og hvis du ikke er forberedt, kan de ødelegge hele turen. Det er ikke ideelt å gå med gnagsår, for friksjonen kan få blemmen til å sprekke, og dette kan i sin tur gi deg en smertefull infeksjon.

Gnagsår er den vanligste fotskaden for turgåere, og hvis du ikke er forberedt, kan de ødelegge hele turen. Det er ikke ideelt å gå med gnagsår, for friksjonen kan få blemmen til å sprekke, og dette kan i sin tur gi deg en smertefull infeksjon.

Pleie av gnagsår som har oppstått på tur

De fleste gnagsår er ømme og smertefulle – noen mer enn andre – men det finnes noen tegn du kan se etter for å finne ut om gnagsåret er infisert. Før du behandler gnagsåret, bør du vaske hendene med varmt vann og såpe for å unngå at det kommer bakterier i såret. Undersøk området rundt gnagsåret for å se etter varme, opphovning, ubehagelig lukt, puss, smertefulle områder, hull eller hud som skaller av. Søk medisinsk hjelp hvis du tror gnagsåret er alvorlig infisert (for eksempel hvis du ser puss i blemmen).

Riktige sko kan bidra mye til å forhindre gnagsår, men det er likevel best å ha et antignagsår sett for hånden, slik at du kan behandle det hvis du får det. Dette omfatter gnagsårplaster, absorberende materiale (som gasbind) og sårrens. I de fleste tilfeller er det best å ikke ta hull på blemmer, men når man er på tur, foretrekker de fleste å sprekke og tømme dem for væske under kontrollerte forhold – i stedet for å risikere at de sprekker inne i den svette og skitne sokken.