Gnagsår

Slik behandler du friksjonsblemmer

4 minutter med lesing
Slik behandler du friksjonsblemmer Slik behandler du friksjonsblemmer Slik behandler du friksjonsblemmer

Blemmer forsvinner ofte av seg selv uten behandling. Det vil danne seg ny hud under det aktuelle området, og væsken vil bli trukket inn igjen. Den væskefylte blemmen holder huden innenfor ren. Det hindrer infeksjon og bidrar til god leging. Hvis du påfører is eller en ispose kan du redusere opphovning og ubehag midlertidig. Blemmer kan ofte være svært smertefulle, så behandling med et spesialplaster som COMPEED® kan være til hjelp fordi dempingen gir mindre trykk og dermed mindre smerte.

Hovedmålet med behandlingen bør være å hindre utvidelse av såret, redusere ubehag, fremme leging og hindre infeksjon. Bruk av et spesialplaster fra COMPEED® bidrar til et optimalt miljø for leging ved at overflødig fuktighet blir absorbert. Dette bidrar til å sette fart på kroppens naturlige legingsprosess.
Hovedmålet er å la blemmen være intakt så lenge som mulig, fordi huden gir en naturlig beskyttelse mot infeksjon. Hvis smerten vedvarer, eller hvis du mistenker infeksjon, bør du kontakte lege.

Finn ut hvilken fase blemmen er i

Det første du må gjøre, er å finne ut hvilken fase blemmen er i. Se nærmere på den. Er den intakt, har den et hull, eller er den sprukket?

Hvis den er intakt: For å forhindre videre skade må du redusere friksjonen eller gnisningen på blemmen. Rengjør området forsiktig og sett på et plaster. Det er anbefalt å bruke gnagsårplaster fra en spesialist (se diagrammet), i motsetning til vanlige plaster. De vil beskytte blemmene bedre fordi plasterets kant forsegles til huden, slik at du unngår smertefull gnisning. Du må velge riktig størrelse på plasteret avhengig av hvor blemmen er (tåen, hælen osv.). Du kan også velge plaster med spesiell form. Spesialistplaster som COMPEED®s hydrokolloidgelé-baserte plaster vil gi bedre demping og dermed sørge for at blemmen blir isolert fra friksjonskilden, og at smerten lindres.

 

Hovedmålet med behandlingen bør være å hindre utvidelse av såret, redusere ubehag, fremme leging og hindre infeksjon.

Hvis blemmen har hull eller er sprukket: Blemmen må steriliseres for å forhindre smitte. Hvis du ikke har tilgang til antiseptisk væske, bør du rense såret med saltvann eller rent vann. Når du har gjort det, er det best å dekke til den tømte blemmen med en ren bandasje. I dette tilfellet er hydrokolloidplaster særlig velegnet. Denne typen plaster vil gi demping og dermed mindre smerte i det høysensitive området. Det vil skape et beskyttende og fuktig miljø, slik at legingen skjer raskere. Disse plastrene virker sammen med gnagsåret for å stimulere legingen utenfra og inn, og de er i tillegg dempende og vanntette, så det gjør dem bedre enn vanlige plaster.

Bør man ta hull på / tømme blemmer?

Anbefalt for deg
Gnagsår

Slik behandler du gnagsår på føttene

Selv om det var vanlig praksis for ikke så lenge siden, er det å tømme blemmer ikke anbefalt lenger fordi det kan gi infeksjon. Hvis blemmen er stor, smertefull eller sannsynligvis vil bli utsatt for mer irritasjon, kan det likevel være best å tømme blemmen for å lindre smerten eller hindre at den sprekker ved et uhell. Det er viktig å rense såret med antiseptisk væske eller saltvann for å unngå infeksjon. Når såret er renset, vil det å bruke et gnagsårplaster fra COMPEED® bidra til å forsegle såret, slik at man unngår risiko for fremtidig infeksjon og gjør legingen raskere.
Hvis du er bekymret og lurer på om du har fått infeksjon, bør du snakke med en lege. Infeksjonstegn du må være på utkikk etter:

  • puss: gulaktig og tykkere enn vanlig væske i blemmer
  • økt smerte, opphovning, rødhet, varme
  • røde striper fra gnagsåret (kontakt lege)