Gnagsår

Slik unngår du gnagsår når du går på tur

3 minutter med lesing
Slik unngår du gnagsår når du går på tur Slik unngår du gnagsår når du går på tur Slik unngår du gnagsår når du går på tur

Ingenting er som å gå en tur i friluft. Den vakre naturen, den friske lufta, stillheten og roen bidrar til et fantastisk eventyr. Men ikke alle turopplevelser er like god, og nøkkelen ligger i forberedelsene. Dette handler om rutevalg og pakking av kart, vann, mat og litt ekstra klær. Hvis du er veldig ivrig, kan du prøve å gå rundt i nabolaget med sekken for å få øvelse. Etter alt dette er du klar for å gå på tur, men hva med føttene?

En tyngre tur i terreng er godt for sjelen, men ikke like godt for føttene, og en fotskade kan ødelegge hele turen – både for deg og for de andre som er med. En av de vanligste fotskadene på tur er gnagsår. Et gnagsår kan høres ut som en bagatell, men bør ikke tas lett på. Hvis du ignorerer dem, blir smertene bare enda sterkere.

Forhindre gnagsår på turen

Ikke vær redd – det er flere ting du kan gjøre for å forhindre at det danner seg gnagsår. Den første og viktigste tingen du kan gjøre, er å velge riktig tursko til føttene og den typen tur du skal på. Når du skal handle tursko, er det viktig at de passer godt. Tærne dine må ha rikelig plass til å bevege seg, og anklene bør ha god støtte. Skoen bør gjøre at både forfoten og hælen sitter godt på plass. Bevegelig hæl er hovedgrunnen til gnagsår når man går på tur. Prøv alltid fjellskoene sammen med de sokkene du pleier å bruke på tur, slik at du får prøvd ut hvordan det føles i en reell situasjon. Vi anbefaler syntetiske spesialsokker med pustende stoff som transporterer bort fuktighet. Pass på at sokkene passer godt, og at de ikke sklir frem og tilbake mens du går.

Det finnes en rekke forskjellige tursko både når det gjelder type, utforming og materiale, og hvilken type som er best, avhenger av hvilken type terreng du skal gå i. Snakk derfor med selgeren om hvilke turtyper det er snakk om, slik at du kan få gode og tilpassede anbefalinger. Når du har funnet det riktige paret, bør du ta deg nok tid til å gå dem inn ordentlig. Det er også viktig å holde føttene tørre når du vil unngå gnagsår, så da er det lurt å pakke to eller tre ekstra sokkepar, slik at du kan bytte hvis du skulle være så uheldig å tråkke uti vann, for eksempel.

Anbefalt for deg
Gnagsår

Slik behandler du gnagsår som oppstår på tur

Selv om du kanskje ønsker å pakke lett, er det viktig å pakke et førstehjelpssett. Dette bør inneholde en antignagsårstift, gnagsårplaster, et absorberende materiale (for eksempel gasbind) og sårrens. Hvis du får gnagsår, er det viktig å behandle det raskt for å hindre unødvendige forsinkelser eller unødig ubehag. Hvis blemmen har sprukket og blitt til et sår, bør du rense det med sårrens, tørke det med det absorberende materialet, og dekke det til med et gnagsårplaster. Hvis blemmen ikke har sprukket, setter du et gnagsårplaster rett på området. Ikke bli fristet til å ta hull på blemmen, for da risikerer du at såret blir infisert. Hvis du følger disse rådene, vil føttene forbli gnagsårfrie på din neste tur.