Gnagsår

Ikke la gnagsår fra nye sko ødelegge dagen

6 minutter med lesing
Ikke la gnagsår fra nye sko ødelegge dagen Ikke la gnagsår fra nye sko ødelegge dagen Ikke la gnagsår fra nye sko ødelegge dagen

Dagen har endelig kommet. Det kan være et bryllup, en gjensynsfest, en annen fest eller den første dagen i en ny jobb som endelig er her. Du har forberedt deg lenge. Du har kjøpt nye klær, trent litt ekstra og kanskje vært en tur til frisøren. Og etter å ha lett lenge finner du endelig de perfekte skoene. De er ikke for fjonge, men heller ikke for dagligdagse, og de passer perfekt sammen med klærne. De gjør at du kan vise deg frem, og de får deg til å føle deg bra. Ingenting kan stoppe deg i disse skoene. Nå er du klar for den store anledningen. Hva kan gå galt?

Det som dessverre ofte skjer med helt nye og tilsynelatende perfekte sko er at du kan få smertefulle gnagsår av dem. Og det kan utvikle seg raskt. Vi vet hva du tenker: Hvorfor meg? Hvorfor skjer det i dag? Nye sko må gås inn for å bli tilpasset til føttene dine. Trykket og friksjonen som oppstår mellom de nye skoene og foten er det som gjør at det danner seg et smertefullt og irriterende gnagsår – som kan ødelegge dagen for de fleste.

Tenk deg at det er bryllupet ditt, og at du helst vil gløde av lykke, hilse på alle gjestene med et smil og danse natten lang med partneren din, omgitt av venner og familie, men nå som du har fått gnagsår, blir hvert trinn en smertefull opplevelse. Det vanlige plasteret tanten din hadde i veska, hjelper egentlig ikke. Du sitter ved bordet og ser alle gjestene danse, og skulle ønske at du hadde hatt to føtter til.

Trykket og friksjonen som oppstår mellom de nye skoene og foten er det som gjør at det danner seg et smertefullt og irriterende gnagsår – som kan ødelegge dagen for de fleste.
Anbefalt for deg
Gnagsår

Slik unngår du gnagsår når du bruker nye sko

Eller tenk deg at det er første dag i ny jobb, og du vil starte dagen med god energi og en positiv innstilling, men så er klokka bare halv ti, og du har allerede fått gnagsår. Den nye sjefen din viser deg rundt på kontoret, og smerten i venstre fot er nesten uutholdelig. Det er vanskelig for deg å skjule smerten, vanskelig å i det hele tatt smile til de nye kollegene og enda vanskeligere å konsentrere deg om arbeidet. På en dag der du skulle skinne, vil du i stedet bare ta av deg skoene og gjemme deg på toalettet til det er på tide å dra hjem.

Vi har alle vært der. I stedet for å gå på skyene sitter du og kjenner på smertene. Du hilser ikke og møter nye folk, og du smiler ikke – du er ikke deg selv! Gnagsår kan gjøre at det som egentlig skulle vært en fantastisk dag, blir en smertefull opplevelse.

Slik håndterer du gnagsår i nye sko

Frykt ikke – med antignagsårstift og gnagsårplaster kan du forhindre at gnagsår ødelegger dagen din. Så snart du føler irritasjon et sted på foten, påfører du antignagsårstift for å redusere friksjonen, eller hvis det allerede har dannet seg gnagsår, bruker du et gnagsårplaster for å lindre smerten og beskytte såret. Dette er raske og enkle løsninger for å ta vare på føttene og holde deg i gang. Neste gang er det altså ingenting som kan hindre deg i å få mest mulig ut av den store dagen.

Kilder

1

Schnitzler P. Chemotherapy. 2019;64(1):1-7

2

Gaby AR. Alternative Medicine Review, 2006, Vol. 11 (2): 93-101