Gnagsår

Slik unngår du gnagsår når du bruker nye sko

3 minutter med lesing
Slik unngår du gnagsår når du bruker nye sko Slik unngår du gnagsår når du bruker nye sko Slik unngår du gnagsår når du bruker nye sko

Gnagsår kan gjøre veldig vondt. Plutselig har du fått blemmer, slik at hvert skritt blir en vond opplevelse. Og selv om de kan være små, kan de påvirke arbeidet, treningen, ferien eller arrangementet ditt sterkt. Les videre for å få våre råd om hvordan du unngår gnagsår.

Hvordan oppstår gnagsår?

De fleste gnagsår oppstår når huden gnisser mot skoene eller sokkene over tid. Det skadede ytre hudlaget skiller seg fra lagene innenfor, og det samler seg væske i mellomrommet, slik at det danner seg en blemme – noe ingen av oss vil ha. Den utvikler seg raskt, og det kan ta flere dager å lege området. Hvis den sprekker, er den utsatt for infeksjon, og det vil gjøre smerten verre.

Blemmer er vanligst om sommeren, for på varme, fuktige dager hovner gjerne føttene våre opp fordi det samler seg vann i dem, og da begynner gjerne skoene å gnisse mot føttene. Føttene blir også mer svette om sommeren. Når føttene er både hovne og svette, er det en farlig kombinasjon som lett kan gi friksjon.

Anbefalt for deg
Gnagsår

Slik behandler du gnagsår på føttene

I tillegg finnes det mange aktiviteter som kan gi gnagsår. Hvis skoene passer dårlig, kan aktiviteter som løping, trening, golf eller hagearbeid gi smertefulle gnagsår på grunn av gjentatte bevegelser. Turgåere får det jevnlig, spesielt når sokkene deres blir våte – dette gir friksjon i fjellskoene. Alle aktiviteter som krever mye gåing – for eksempel et besøk i en fornøyelsespark med familien eller en dag med shopping – kan ødelegges av sko som er mer fancy enn behagelige. Skal du ut på byen? Da vil du ikke våkne opp med gnagsår neste morgen. Skal du snart på en lengre ferie? Pass på! All gåing og alle aktiviteter kan gjøre at du føler deg kultivert, men det kan også gi smertefulle føtter.

Unngå å få gnagsår i nye sko

For å forebygge gnagsår er det viktig å ta godt vare på føttene. Svært tørr hud vil i større grad føre til irritasjon enn frisk hud, så bruk gjerne fotkrem hver kveld. En annen måte å unngå blemmer på er å bruke gode sko og behagelige sokker. Du kan også prøve innleggssåler. Hvis du har en lang dag med gåing eller fysisk aktivitet foran deg, eller hvis du må gå inn et nytt par sko, kan du også beskytte føttene ved første tegn til rødhet eller irritasjon med antignagsårstift eller gnagsårplaster.

Slik behandler du blemmer

Når det dannes en blemme, bør du behandle den raskt for å redusere smerten og hindre infeksjon. Hvis en blemme ikke behandles riktig, kan du utsette deg selv for infeksjonsrisiko, eller legingen kan ta lenger tid.

Etter at du forsiktig har rengjort området, kan du sette på et spesialplaster for å dempe trykket, redusere fiksjonen og beskytte det mot skadelige bakterier og skitt. Prøv å unngå å gå med noe som irriterer området. Det er best å ikke ta hull på blemmer, men hvis de sprekker, bør du rengjøre området med mildt såpevann, og hvis mulig bør du la føttene være i fotbad med saltvann i 10 minutter og deretter sette på et nytt gnagsårplaster. Gnagsår kan ødelegge dagen din, men med COMPEEDs antignagsårstift eller gnagsårplaster kan du redde dagen og fortsette å gå.