Gnagsår

Ha føttene i tankene når du kjøper løpesko

3 minutter med lesing
Ha føttene i tankene når du kjøper løpesko Ha føttene i tankene når du kjøper løpesko Ha føttene i tankene når du kjøper løpesko

Et smertefullt gnagsår kan stoppe fremgangen i løpingen din – faktisk kan det sette kjepper i hjulene også for toppidrettsutøvere. Et gnagsår er ikke like alvorlig som en forstuing eller et brudd, men bør heller ikke ignoreres, for det kan påvirke både konsentrasjon og resultater. Det beste rådet for alle idrettsutøvere er å prøve å unngå å få gnagsår i utgangspunktet, og denne forebyggingen begynner med valget av sko.

Når du løper, treffer foten bakken omtrent på samme måte for hvert skritt, og dette gjør at huden gnisser mot skoene eller sokkene gjentatte ganger på samme sted. Sko som enten er for trange eller for vide, vil gi mer gnisning, og det er denne friksjonen som gir gnagsår. Løpesko er utformet for å forhindre gnagsår og skader fra gjentatte bevegelser ved at de har demping og støtabsorpsjon.

Hva bør man legge vekt på ved kjøp av løpesko?

De ideelle løpeskoene bør passe til din type løping og formen på foten din. Når du skal kjøpe løpesko, bør du fortelle selgeren om løpevanene dine – for eksempel hvor langt du løper, hvilket underlag du løper på, og hvilke fotplager du eventuelt har. Noen løpesko er laget for asfalt fordi de er lette, fleksible og gir god demping ved gjentatte nedslag på harde, jevne overflater. Andre sko er utviklet for løping i terreng med steiner, jord og andre hindringer. Disse skoene gir mer ankelstabilitet og støtte for ujevne overflater.

Når du har funnet ut hvilken type sko du trenger, er det tid for å finne et par som passer. Føtter hovner gjerne opp litt mot slutten av dagen, på samme måte som når du løper, så vi anbefaler at du prøver sko i andre halvdel av dagen for at de skal passe best mulig.
Pass på at det er nok plass i tuppen. Det skal være rundt en tommelbredde mellom der foten slutter, og der skoen slutter. Foten skal være plassert midt på skoplattformen, og skoen skal sitte godt rundt foten – ikke for stramt og ikke for løst.

Når du har funnet et par som passer godt, bør du prøve dem. Løp på en tredemølle eller ta noen runder rundt i butikken for å sikre at det ikke oppstår friksjon, og at hælen ikke glipper – begge deler kan nemlig føre til gnagsår. Spør også etter gode sokker til løping i butikken – det kan utgjøre en stor forskjell. Når du har funnet de perfekte løpeskoene, er det viktig at du bare bruker dem til løping.

Når du har funnet de perfekte løpeskoene, er det viktig at du bare bruker dem til løping.

Kan jeg løpe med gnagsår?

Uansett om du løper alene eller deltar i lagidrett, bør du ha med deg et ekstra par sko når du holder på å gå inn et nytt par. Hvis du føler tegn til at det kan oppstå gnagsår, bør du stoppe og bytte sko umiddelbart. Hvis det ikke er mulig, bør du sette på et gnagsårplaster fra Compeed, som du har med deg i baggen. På den måten slipper du å måtte avslutte løpet eller kampen, og du slipper å skuffe deg selv eller lagkameratene. En siste tommelfingerregel for å forhindre gnagsår er at det er viktig å holde føttene tørre – svette føtter kan nemlig også gi den friksjonen som fører til gnagsår. For å få til dette kan du bruke fotpulver og skifte sokker ofte.