Munnsår

Hvorfor får jeg munnsår til stadighet?

2 minutter med lesing
Hvorfor får jeg munnsår til stadighet? Hvorfor får jeg munnsår til stadighet? Hvorfor får jeg munnsår til stadighet?

Munnsår skyldes viruset herpes simplex type 1 (HSV-1). Det er ikke mulig å bli kvitt infeksjonen for godt, og blemmene kan komme tilbake senere.

Et virus som våkner nå og da

Du kan ikke kvitte deg med viruset i seg selv. Etter den første infeksjonen ligger viruset dessverre sovende i ansiktets nerveceller resten av livet. Enkelte hendelser kan få viruset til å våkne igjen og skape en ny infeksjon.

Hva betyr reaktivering?

HSV-1-infeksjoner kjennetegnes av tre faser:

  1. Den første infeksjonen når man får viruset fra en annen eller ved å ta på en infisert gjenstand. Du kan bli infisert fra du er så liten som seks måneder.
  2. En latensperiode der infeksjonen er rolig, og der det ikke er synlige symptomer.
  3. Reaktivering eller tilbakevending, når utløsende faktorer som følelsesmessig stress, feber eller eksponering for sollys kan gjøre at viruset våkner igjen, og man får munnsår igjen.

Mer om reaktivering

Rundt 20 prosent av de som er smittet av viruset, vil ha en tilbakevendende infeksjon to eller tre ganger i året, mens andre kan ha ett utbrudd når de blir smittet og aldri oppleve det igjen.
Hvis det førstnevnte er tilfellet, vil du ha gjentatte utbrudd som begynner som en kløende eller brennende følelse, og så vil det oppstå blemmer som det etter hvert kommer væske ut av.
Viruset blir reaktivert på omtrent samme sted hver gang. Du kan forvente at blemmene vil komme på samme sted som i tidligere utbrudd.

Utbruddenes alvorlighet avtar vanligvis over tid, og reaktivering av viruset skjer sjeldnere blant personer over 35 år. Du vil da også kunne vente mindre alvorlige symptomer hver gang det vender tilbake.

Hva er symptomene?

Anbefalt for deg
Munnsår

Hvordan blir man kvitt munnsår raskt?

Kiling eller kløe nær leppene, brennende smerte eller rødhet er vanligvis faresignalene om at du snart vil få munnsår. Det vil ta en dag eller to før du begynner å se små blemmer som vokser sammen og kan være røde og betente. Omfanget blir vanligvis mindre etter hvert som du blir eldre.

Hva kan jeg gjøre hvis viruset kommer tilbake?

Du smitter helt fra du kjenner symptomene rundt munnen, så det er viktig å beskytte seg mot spredning av viruset og beskytte andre mot å få det.
For det første må du prøve å unngå å være i kontakt med såret og alltid vaske hendene når du har vært det. For det andre bør du prøve å unngå å kysse eller dele bestikk eller håndkle for å beskytte andre mot infeksjon.

Luft- og vanntette munnsårplaster fra COMPEED® skaper en beskyttende barriere som bidrar til å forhindre at viruset sprer seg til andre deler av kroppen og til andre mennesker. Plastrene kan brukes i alle faser av utbruddet, men det generelle rådet er: jo tidligere, desto bedre. De inneholder hydrokolloid, som gir optimal fuktighet og rask leging
Symptomene er vanligvis over i løpet av en uke eller to. Likevel kan munnsår komme tilbake ofte.

Symptomene er vanligvis over i løpet av en uke eller to. Likevel kan munnsår komme tilbake ofte.

Hvordan behandler jeg det?

Behandlingen er tilgjengelig i forskjellige former. Den består gjerne av aktive hydrokolloidgelé-plaster, virusdrepende kremer eller oral behandling.