Munnsår

Hvordan blir jeg kvitt munnsåret i en tidlig fase?

4 minutter med lesing
Hvordan blir jeg kvitt munnsåret i en tidlig fase? Hvordan blir jeg kvitt munnsåret i en tidlig fase? Hvordan blir jeg kvitt munnsåret i en tidlig fase?

Munnsår eller forkjølelsessår oppstår på grunn av en betennelsesreaksjon etter en infeksjon av viruset herpes simplex 1 eller reaktivering av det. Munnsår kan ikke alltid unngås, men ved å behandle det før det utvikler seg til et større sår, vil du begrense frustrasjon, ubehag og isolasjonsfølelse.

Kjenn igjen tidlige tegn

Det beste tidspunktet for behandling av et munnsår er så snart du kjenner de første symptomene.
De vanligste tidlige tegnene på munnsår er kløe rundt leppene. Dette symptomet kan oppstå noen få dager før blemmene. Du vil også kunne oppleve en brennende eller kilende følelse som vanligvis begynner en dag eller to før munnsåret oppstår.

Det er viktig å sette i verk tiltak så raskt som mulig. Jo raskere du behandler munnsåret, desto raskere vil det være over. Du kan forhindre at det oppstår, eller sørge for at det leges raskt hvis det allerede har oppstått blemmer.

Det er viktig å sette i verk tiltak så raskt som mulig. Jo raskere du behandler munnsåret, desto raskere vil det være over.

Forhindre at det oppstår

Hvis du får munnsår ofte, har du kanskje allerede behandlingen klar. Nedenfor finner du noen typer behandling.

COMPEED®s usynlige munnsårplaster gjør munnsåret mindre synlig og fungerer som et virusskjold som reduserer risikoen for smitte fra munnsåret.

Som oftest brukes virusdrepende midler til å stoppe virusets reproduksjon. Virusdrepende midler for munnsår finnes i to forskjellige former: en krem som påføres på området, og tabletter som tas gjennom munnen.

I det siste har man sett nærmere på hvordan eteriske oljer kan bidra i behandling av munnsår. For eksempel har olje fra tetreet vist seg å kunne kjempe mot herpes simplex-viruset, og peppermynteolje og olje fra sitronmelisse har vist seg å forhindre virusets aktivitet. Her må du kontakte en spesialist for å få råd, for eteriske oljer kan gi allergiske reaksjoner hvis de brukes uriktig.

Lær deg å kjenne igjen utløsningsfaktorene

Anbefalt for deg
Munnsår

Hva utløser munnsår? Og hva kan jeg gjøre

Du kan prøve å unngå utvikling av munnsår ved å finne ut hva som utløser det.
Vanlige utløsende faktorer for munnsår er stress, sykdom, søvnmangel, utmattelse og eksponering for sol eller ekstreme værforhold.
Idrett, avslappingsteknikker eller meditasjon kan være gode alternativer hvis du ønsker å redusere stressnivået.

I tillegg kan en sunn livsstil med et balansert kosthold og uten tobakk bidra til at immunforsvaret klarer å holde det sovende viruset i sjakk.

Hvis du har flere utbrudd i året, kan det være en god idé å føre logg eller skrive ned detaljer om kosthold, aktiviteter, sykdommer og andre hendelser. På denne måten kan du prøve å finne ut hvilke faktorer som gjør at viruset kommer tilbake.

I tillegg vil du kunne være mer føre var med tiltak og behandling hvis du kjenner de utløsende faktorene som ligger bak munnsåret.

I tillegg vil du kunne være mer føre var med tiltak og behandling hvis du kjenner de utløsende faktorene som ligger bak munnsåret.

Hvordan bør kostholdet være?

Fordi det vanligvis er immunforsvaret som holder viruset og andre infeksjoner i sjakk, er det viktig å styrke evnen din til å forsvare deg mot infeksjon. Spis mye frukt og grønt – det vil gi deg et godt immunforsvar.

Arginin og lysin er to aminosyrer som spiller viktige roller som byggesteiner i proteiner. Det finnes noe forskning på dette, men den viser foreløpig delvis motstridende resultater. Man tror at de påvirker herpes simplex-viruset: For å reprodusere viruset kreves det proteiner som er rike på arginin, mens lysin vil kunne forhindre dette. Ved å unngå mat med mye arginin, som sjokolade, peanøtter og mandler kan du bidra til at utbruddet av munnsår blir kortere.

I tillegg kan du spise mat som er rik på lysin, som egg, fisk, soyabønner og parmesan, for at legingen skal gå raskere.

Kilder

1

Schnitzler P. Chemotherapy. 2019;64(1):1-7

2

Gaby AR. Alternative Medicine Review, 2006, Vol. 11 (2): 93-101