Munnsår

Hvordan blir man kvitt munnsår raskt?

4 minutter med lesing
Hvordan blir man kvitt munnsår raskt? Hvordan blir man kvitt munnsår raskt? Hvordan blir man kvitt munnsår raskt?

Ingenting kan lege et munnsår over natten, men det finnes ting du kan gjøre for å korte ned varigheten på et munnsårutbrudd og få opp farten på legingen.

Munnsår leges av seg selv i løpet av et par uker på det meste. Fra start til slutt vil det ta et par uker før munnsåret forsvinner. I starten er ikke munnsåret synlig. Etter noen dager utvikler munnsåret seg til en blemme, så sprekker den, og så dannes det en skorpe. Det vil være leget i løpet av 1–2 uker, vanligvis uten noe arr. Imidlertid kan du være føre var for å gjøre legingen raskere, slik at du raskt blir deg selv igjen. Du kan redusere ubehaget og forlegenheten slik:

Reduser ubehaget

Påfør is (isbiter i et fuktig håndkle) eller en ispose rett på det infiserte området i noen minutter flere ganger om dagen. Det kan redusere betennelsen i munnsår og gi midlertidig lindring.

Hold leppene godt fuktet ved å bruke et middel med UV-beskyttelse, slik at du tar vare på leppene dine.

Hold leppene godt fuktet ved å bruke et middel med UV-beskyttelse, slik at du tar vare på leppene dine.

Ikke ta hull på munnsår

Det kan være fristende å ta hull på et munnsår, men det er faktisk noe av det verste du kan gjøre under et utbrudd av munnsår.

Når du lager hull i blemmen, øker risikoen for at du slipper ut viruspartikler på frisk hud. Du øker også risikoen for å spre dem til fingrene eller øynene. I tillegg øker du risikoen for å spre viruset til andre.

Du bør også avstå fra å ta på munnsåret for å unngå at det sprekker med et uhell, eller at viruset sprer seg til fingrene dine.

Unngå risiko for sekundærinfeksjon

En annen grunn til å unngå å ta på munnsåret, særlig åpne munnsår, er å beskytte seg selv. Du har en rekke bakterier på fingrene og under neglene som alle andre. Når fingrene dine kommer i kontakt med et åpent munnsår, kan det komme bakterier i såret, slik at det kan oppstå infeksjon. Hvis munnsåret som har oppstått som følge av en virusinfeksjon, er sekundærinfisert av bakterier, vil du måtte håndtere opphovning, betennelse og smerte i tillegg til de vanlige symptomene på munnsår.

Når et åpent munnsår tar inn bakterier og blir infisert, kan det begynne og blø og føre til varig hudskade. Dette gir også risiko for et varig arr nær eller på leppene.

Gjør legingen raskere

Anbefalt for deg
Munnsår

Når slutter et munnsår å være smittsomt?

Hvis du behandler munnsåret i en tidlig fase, kan resultatet være et mindre sår som leges raskt.
COMPEED®s munnsårplaster inneholder aktiv hydrokolloidgelé-teknologi, som er utviklet for å lege munnsår raskt. COMPEED®s munnsårplaster har vist seg å både gi rask leging og smertelindring. Det har vist seg å være en effektiv behandling av herpes simplex labialis samtidig som det gir andre umiddelbare fordeler som reduksjon av smitte og mindre synlighet for munnsåret.

Et munnsårplaster fra COMPEED® skaper et beskyttende skjold rundt såret, og det bidrar til å forhindre at det kommer i kontakt med syrlig mat som jus eller eddik, som kan irritere det åpne munnsåret.

Virusdrepende midler, som påvirker infeksjonskilden direkte, blir skrevet ut for å redusere eller blokkere reproduksjon av viruset. Når dette tas i de tidlige fasene (1 og 2), bidrar det til å hindre utvikling av munnsår. Når blemmene skal til å sprekke, formerer ikke viruset seg lenger. På dette tidspunktet er det nesten for sent å gjøre noe – prioriteringen er å gjøre alt som er mulig for å hindre smitte, håndtere smerte og sørge for at legingen skjer raskt.

Ta vare på deg selv

Munnsår er kjent for å bli utløst av stress, utmattelse, søvnmangel og psykisk slit. Ta vare på deg selv: Kroppen er din beste venn når det gjelder å bli kvitt munnsår raskt. Prøv å ha en sunn livsstil med et balansert kosthold og et fornuftig tempo. Det vil gjøre sjansene for leging størst mulig.

Kilder

1

Karlsmark T et al. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2008 Nov;22(10):1184-92.

2

Medical Microbiology. Chapter 68 Herpesviruses. 4th edition. Baron S, editor. Galveston 1996.