Hard hud

Hvordan behandler og fjerner man hard hud?

3 minutter med lesing
Hvordan behandler og fjerner man hard hud? Hvordan behandler og fjerner man hard hud? Hvordan behandler og fjerner man hard hud?

Hard hud er vanligvis ikke alvorlig, men kan gi ubehag og noen ganger smerter på grunn av trykket på det underliggende vevet. For å unngå at den harde huden skaper ubehag, er det viktig å behandle den.

Hvordan behandler man hard hud?

Hard hud er en reaksjon på at det har vært for mye trykk på hælen, forfoten eller i håndflaten. Ved å fjerne kilden til trykket, vil trolig problemet løse seg selv. Hvis du bestemmer deg for å behandle den harde huden, bør du huske på at dette er en lengre prosess.
Unngå å bruke skarpe gjenstander til å skjære av hard hud – dette kan føre til skader, og at området begynner å blø og/eller blir infisert.

Merk at hvis du har ufølsom hud på grunn av dårlig sirkulasjon, diabetes eller nerveskader, bør du oppsøke lege før du behandler den harde huden.

Fjerne hard hud:

  • Trinn 1: Mykne den harde huden
    Den harde huden er veldig tykk og stiv, så det er anbefalt at du først mykner den opp. Dette kan du gjøre ved å bløtlegge det aktuelle område (vanligvis hånden eller foten) i varmt såpevann. Hvis du tilsetter Epsom-salt i løsningen, kan dette også ha god effekt. Du kan også bruke peelingkrem til å mykne huden. En annen løsning er å bruke væsker eller salver som fås over disk, og som inneholder salisylsyre, som bidrar til å oppløse keratinstrukturen som gir død hud. Behandlingen må brukes med varsomhet fordi salisylsyren kan irritere den friske huden rundt.
    Du kan også bruke COMPEED®-plaster mot hard hud. Det inneholder en aktiv gelé (hydrokolloid-teknologi) som er fuktighetsgivende, beskyttende og dempende for den harde huden. Plasteret vil lindre ubehag og eventuell smerte.
  • Trinn 2: Fil ned den harde huden med en pimpstein eller fotfil.
    Når den harde huden er myknet, kan du file den ned med en pimpstein. Dypp pimpstein i det varme vannet, og fjern deretter død hud forsiktig i sirkelbevegelser eller bevegelser sidelengs. Du kan også bruke en fotfil. Pass på at du ikke fjerner for mye hud, for dette kan gjøre at du begynner å blø og lettere får en infeksjon. Fjern heller små mengder om gangen, og gjenta dette jevnlig til liktornen er borte.
  • Trinn 3: Hold huden fuktig
    Etter at du har filt ned den harde huden, er det viktig å fukte huden slik at den forblir myk. Til dette kan du bruke en hudlotion. COMPEED®s plaster mot hard hud vil bidra til at den harde huden holdes fuktig, slik at du raskere blir kvitt problemet.

Hindre at det utvikler seg hard hud og at det skjer gjentatte ganger:

For å unngå blemmer på føttene, må du redusere trykket og gnisningen.

Unngå i så stor grad som mulig å bruke sko som endrer vektfordelingen – for eksempel sko med høye hæler eller høye buer. Hvis du må bruke stilige sko på jobben (altså ikke-ergonomiske sko) kan du fjerne noe av trykket ved å gå til og fra jobb i gode joggesko. Prøv å redusere høyden på hælen så mye som mulig.

Pass på skoene ved å reparere dem eller skifte dem ut jevnlig. Utbrukte såler gir ofte dårlig demping. Hvis du legger merke til at sålene eller hælene på skoene slites ujevnt, kan det være lurt å snakke med en ortoped eller fotpleier om bedre sko eller innleggssåler.

Hard hud kan også oppstå i hendene, så hansker, gjerne med polstring, kan være til hjelp hvis du bruker verktøy.

Hvis du må bruke stilige sko på jobben (altså ikke-ergonomiske sko) kan du fjerne noe av trykket ved å gå til og fra jobb i gode joggesko.

Når bør jeg søke medisinsk hjelp?

Hvis den harde huden er veldig smertefull, eller hvis du har diabetes, skjør hud eller sirkulasjonsproblemer, er det best å snakke med en lege eller en fotpleier.

Fagfolk kan hjelpe deg med å korrigere unormal gange ved å se nærmere på fottøyet eller finne et underliggende beinproblem. Hvis det sistnevnte er tilfellet, kan du bli bedt om å ta røntgen eller operere.

En fotpleier kan fjerne noe av den harde huden ved å bruke skalpell. Ikke prøv å gjøre dette hjemme.

Hvis området er infisert eller det er risiko for det, kan legen skrive ut en antibiotikasalve. Rød og hoven hud rundt den harde huden kan tyde på infeksjon.