Hallux valgus

Hvordan behandler man hallux valgus?

3 minutter med lesing
Hvordan behandler man hallux valgus? Hvordan behandler man hallux valgus? Hvordan behandler man hallux valgus?

Hallux valgus er benete kuler på siden av foten din, akkurat ved leddet der stortåen og foten møtes. Det utvikler seg sakte og fører til at stortåen blir bøyd innover mot de andre tærne. Feilstillingen fører til unormal bevegelse og økt press på leddet. Etter hvert som årene går, vil den unormale bevegelsen og trykket etter hvert skape en endring i tilpasningen mellom beinene, slik at stortåen blir bøyd innover og til og med kan ligge over tåen ved siden av. Konsekvensen er at leddet blir dyttet utover, og vi får hallux valgus. Det samme kan også skje med lilletåen. Hallux valgus fører ofte til sekundære problemer som gnagsår, liktorn eller hard hud.

Forebygging er viktig!

Hvis du er utsatt for hallux valgus fordi det går i familien, eller fordi du har en betennelsessykdom eller en misdannelse i foten, unngår du det best ved å bruke behagelig fottøy. Du bør unngå sko med høye hæler, spisse tupper og sko som er for smale. Velg i stedet brede, behagelige sko med lav hæl, myk såle og nok plass til tærne. La en butikkmedarbeider hjelpe deg med å finne riktige sko og riktig størrelse. Normal kroppsvekt er også en viktig faktor.

Hva om jeg allerede har hallux valgus?

Hallux valgus kan bare fjernes ved hjelp av kirurgi, men dette er sjelden nødvendig. Progresjon og symptomer kan vanligvis håndteres og behandles ved hjelp av forsiktig behandling, også hjemme.

  • Fottøy- Hvis du allerede har hallux valgus, er brede sko også viktig for å saktne farten på progresjonen og gi deg mindre smerte. Et strekkverktøy kan også bidra til å løsne skoene. Kjøp sko mot slutten av dagen, for da er føttene mest hovne. La en butikkassistent måle begge føttene dine før du får råd om valg av sko.
  • Demping- Hvis stortåleddet gnisser mot skoen, kan det være fint med polstring. COMPEED®s hallux valgus-plaster letter trykket og gnisningen, slik at du opplever mindre smerte. De bidrar også til å forhindre gnagsår og herding av huden på hallux valgus.
  • Hjelpemidler- Legen vil gi deg råd om hvordan du best kan håndtere hallux valgus. Avhengig av alvorlighetsgrad kan innleggssåler, tærskillere eller tærstøtter bidra til at foten blir plassert riktig.
  • Smertehåndtering- Smerter fra hallux valgus kan lindres gjennom nedkjøling, ved å bruke en ispose eller en pose med frosne erter i rundt 5 minutter, eller et fotbad. Betennelsesdempende legemidler som aspirin, ibuprofen eller naproxen vil også hjelpe. Søk råd fra legen eller på apoteket om hvilken medisinsk behandling som er best for deg.

Når bør jeg søke medisinsk hjelp?

Du bør alltid gå til legen hvis du har diabetes, for da kan det være at fotplagene dine har en annen årsak.

Hvis smerten er så langvarig eller sterk at den påvirker dagliglivet ditt, bør du kontakte lege. Du bør også søke medisinsk hjelp hvis situasjonen ikke bedrer seg etter et par uker med hjemmebehandling, eller hvis den forverrer seg. Legen vil gi deg råd om hvordan du best kan håndtere hallux valgus. Avhengig av alvorlighetsgraden kan legen anbefale hjelpemidler eller henvise deg til kirurg for å drøfte muligheten for å rette opp leddet kirurgisk, slik at du blir kvitt det underliggende problemet.