Skip to main content

Hva er munnsår?

Kjekt å vite om munnsår

Hva er munnsår?

Munnsår er en vanlig plage som forårsakes av herpesviruset HSV-1 og som kjennetegnes ved væskefylte blemmer rundt leppene, nesen eller haken.

Hvordan smitter det?

Mange smittes av viruset allerede som barn uten å merke det. Deretter kan viruset ligge og hvile i kroppen i mange år. Det er flere faktorer som senere kan utløse et utbrudd.

Hvem rammes av munnsår?

Ca. 80 % av befolkningen er bærere av viruset og ca. 20 % rammes av munnsår som kommer igjen 2 til 3 ganger pr. år. Det er like vanlig blant kvinner som blant menn og i alle aldre.

Hva utløser munnsår?

Det er ofte psykisk eller fysisk stress som utløser munnsår.

Noen vanlige utløsende faktorer er:

 • Nedsatt immunforsvar
 • Forkjølelse eller influensa
 • Tretthet
 • Kulde
 • Eksponering for sol
 • Menstruasjon
 • Hormoner
 • Feber
 • Stress

De fem fasene i et munnsårutbrudd

Et munnsår varer mellom 7 og 12 dager og består vanligvis av fem ulike faser. Noen merker imidlertid ikke den første fasen med prikking som betyr at et utbrudd er i gang.

COMPEED® Invisible munnsårplaster behandler alle fem fasene av utbruddet hurtig og diskret, og bidrar like effektivt som acyclovir krem 5% til helingen*. Dessuten gir plasteret en rekke andre fordeler.

 1. Prikkestadiet: De første symptomene oppstår – vanligvis en følelse av prikking, svie og kløe i området rundt munn eller nese. Dette varer vanligvis i seks timer og er ofte fulgt av uro og engstelse om munnsårets forestående ankomst.

 2. Blemmestadiet: I løpet av så lite som noen få timer – eller så mye som noen få dager – blir området rødlig og en gruppe av små væskefylte blemmer utvikles. Disse kan etterhvert gli over i en enkelt stor blemme. Den pulserende følelsen som er normalt på dette stadiet er ofte relativt smertefull.

 3. Det rennende sårs stadium: Blemmene hovner opp for deretter å sprekke, og etterlater en overfladisk, rødlig sårdannelse. Dette er det mest smertefulle og smittomme stadiet i syklusen og det er i dette stadiet munnsåret er mest ubehagelig.

 4. Skorpestadiet: En tørr skorpe med et brunt skall danner seg. Dersom denne sprekker, kan kløe, smerte og blødning forekomme.

 5. Helingsstadiet: Skorpen skaller av og munnsåret er fullstendig leget.

*Karlsmark T, Goodman JJ, Drouault Y, Lufrano L, Pledger GW. Randomized clinical study comparing COMPEED® cold sore patch to acyclovir cream 5% in the treatment of herpes simplex labialis. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2008; 22 (10): 1184-1193.