Skip to main content

Fotpleiesenter

COMPEED® Gnagsår

Symptomer

Gnagsår er smertefulle, væskefylte blemmer som kan oppstå som følge av trykk og friksjon. Gnagsår oppstår ofte på steder som er utsatt for gjentatt friksjon, vanligvis på grunn av sko med dårlig passform eller fordi fotens form er endret av deformerte tær eller en Hallux Valgus. Gnagsår utvikler seg raskt, og det kan ta flere dager før de heles. Hvis en blemme sprekker, kan den bli betent og svært smertefull.

Beverley Ashdown, fotpleiespesialist, S.R.Ch., M.Ch.S., M.Pod.A., D.Pod.M., H.P.C har fått honorar fra produsentene av COMPEED® for rådene sine og bidraget til denne videoen. Hvis du er engstelig for fothelsen din skal du kontakte fastlegen din eller en medisinsk fotpleiespesialist. Til deg som er diabetiker: rådfør deg med legen din før du bruker produktene.

Behandling

Hvis det danner seg et gnagsår skal du gjøre alt du kan for å redusere risikoen for komplikasjoner. Prøv å unngå friksjon mot området med gnagsår. Bruk et avlastende plaster som COMPEED® gnagsårplaster. Ved å bruke et COMPEED® gnagsårplaster forhindrer man forverring av gnagsåret, siden det fungerer som et ekstra lag hud og danner en barriere mot friksjon. Plasteret bygger på hydrokolloidteknikk som skaper et optimalt miljø for tilheling av sår og reduserer smerten fra første stund. Plasteret er også vanntett og beskytter såret fra skadelige bakterier og smuss. Du skal ikke ta av plasteret for tidlig. Vent til det begynner å løsne i kantene. Da kan du forsiktig trekke det av lett og smertefritt, f.eks. i dusjen eller i badekaret. Stikk ikke hull i blemmen med hensikt, men hvis den sprekker, skal du vaske den med en mild såpeoppløsning, ha foten i et fotbad med saltvann i 10 minutter og deretter dekke blemmen med et beskyttende plaster, f.eks. COMPEED®.

Forebyggende

Hvis du har lett for å få gnagsår kan du beskytte følsomme områder før blemmene kommer. Bruk et par doble og myke sokker når du trener og beskytt følsom hud med produkter som COMPEED® Anti-blister stick eller COMPEED® gnagsårplaster, særlig hvis du har tenkt å ha på deg nye sko.

Slik bruker du COMPEED® gnagsårplaster

Se vår video om hvordan du bruker COMPEED® gnagsårplaster på riktig måte.

  • Rengjør og tørk huden før påføring. Sørg for at gnagsårområdet er fritt for krem eller olje.
  • Fjern det nederste papiret, ikke ta på limsiden.
  • Trykk plasteret på plass over blemmen, og pass på at kantene glattes godt ut.
  • La plasteret være på til det begynner å løsne (Merk: Det kan ta flere dager).
  • Slik tar du av plasteret: Ikke dra plasteret oppover, men sakte langsmed huden.

COMPEED® Liktorn

Symptomer

En liktorn er en lokal fortykkelse av huden som oppstår når området utsettes for gjentatt friksjon eller trykk. Kroppen forsøker alltid å beskytte seg mot skade, og derfor blir huden tykkere. Liktorner gjør vondt når de utsettes for trykk. Det er et mørkere hudområde inne i liktornen som ofte forveksles med ”roten”. Det mørke hudområdet, som består av keratin (komprimert hud), har form som en torn som står på hodet med spissen inn mot smertepunktet. Liktorner kan forkomme hvor som helst på foten og kan være harde eller myke. De kan utvikles mellom tærne hvis to tær gnisser mot hverandre. Myke liktorner (heloma miliare) er litt annerledes. De finnes i små grupper på fotsålen og kjennes nesten ut som små glassbiter. Myke liktorner har ikke nødvendigvis bare med trykk å gjøre. Tørrhet og friksjon har også en påvirkning.

Behandling

Med en gang en liktorn begynner å utvikle seg, er det viktig med trykkavlastning av området. Hydrokolloidbaserte plastre som liktornsplastre fra COMPEED®, kan myke opp og avlaste det smertefulle området. COMPEED® Liktornplastre inneholder en spesiell gele som lindrer smerte umiddelbart og bidrar til å fjerne liktornen. Prøv å unngå trange sko. Hvis liktornen ikke forsvinner, eller hvis du er urolig for noe i forbindelse med dette, skal du kontakte en medisinsk fotpleiespesialist.

Forebyggende

Hvis du vil forhindre at liktorner oppstår skal du unngå å utsette områder på foten for trykk. Hvis du i forveien vet at du kommer til å gå med trange eller nye sko skal du derfor ta på et beskyttende plaster, f.eks. COMPEED® hydrokolloidbaserte liktornsplaster eller gnagsårsplaster. Husk på at gnagsår ofte kommer før liktorner, derfor bør du unngå dem også. Bruk en mykgjørende fotkrem før du legger deg. Kremen gjør huden mer elastisk og forhindrer at myke liktorner utvikler seg.

COMPEED® Hælsprekker

Symptomer

Se på våre informasjonsvideoer hvor en kvalifisert fotterapeut forteller om behandling og forebygging av tørr og sprukket hud på hælen.

Sprukne hæler kalles også hælrevner, og er ikke bare udelikat – det kan også være svært smertefullt. Det begynner med tilsynelatende ufarlige hvite furer bakpå hælen, som regel fordi huden er for tørr. Hvis furene ikke behandles, kan de imidlertid sprekke opp og bli til revner som blør. Når det har gått så langt, er det nesten umulig å belaste hælen uten at det gjør vondt, siden hudkantene presses fra hverandre når huden utsettes for belastning. Slike dype sår kan bli infisert.

Behandling

Med en gang hælområdet blir tørt, øker sannsynligheten for sprekker. Man kan stoppe problemet tidlig ved å tilføre rikelig med fuktighet. Bruk en karbamidbasert krem – helst to ganger daglig. Produkter som COMPEED® Fotkrem Hælsprekker kan brukes om dagen og har spesielt god effekt når den påføres før leggetid. Hvis huden er sprukket, kan du bruke et hydrokolloidplaster som COMPEED®, som beskytter ytterligere og gir et gunstig tilhelingsmiljø på hælområdet. Om hælsprekkene blir infisert eller blir for smertefulle, bør du oppsøke en godkjent fotterapeut.

Forebygging

Det er større risiko for å få hælsprekker hvis du hyppig bruker sko med åpen hæl eller sandaler. Bruk derfor slike sko bare av og til. Hvis det ikke er mulig å unngå slike åpne sko, kan du prøve å forebygge sprekker ved hjelp av fuktighetstilførende produkter som COMPEED® Fotkrem for tørr og sprukket hud, to ganger daglig.