COMPEED® LIKTORN

Beverley Ashdown, fotpleiespesialist, S.R.Ch., M.Ch.S., M.Pod.A., D.Pod.M., H.P.C har fått honorar fra produsentene av COMPEED® for rådene sine og bidraget til denne videoen. Hvis du er engstelig for fothelsen din skal du kontakte fastlegen din eller en medisinsk fotpleiespesialist. Til deg som er diabetiker: rådfør deg med legen din før du bruker produktene.

Symptomer

En liktorn er en lokal fortykkelse av huden som oppstår når området utsettes for gjentatt friksjon eller trykk. Kroppen forsøker alltid å beskytte seg mot skade, og derfor blir huden tykkere. Liktorner gjør vondt når de utsettes for trykk. Det er et mørkere hudområde inne i liktornen som ofte forveksles med ”roten”. Det mørke hudområdet, som består av keratin (komprimert hud), har form som en torn som står på hodet med spissen inn mot smertepunktet. Liktorner kan forkomme hvor som helst på foten og kan være harde eller myke. De kan utvikles mellom tærne hvis to tær gnisser mot hverandre. Myke liktorner (heloma miliare) er litt annerledes. De finnes i små grupper på fotsålen og kjennes nesten ut som små glassbiter. Myke liktorner har ikke nødvendigvis bare med trykk å gjøre. Tørrhet og friksjon har også en påvirkning.

Behandling

Med en gang en liktorn begynner å utvikle seg, er det viktig med trykkavlastning av området. Hydrokolloidbaserte plastre som liktornsplastre fra COMPEED®, kan myke opp og avlaste det smertefulle området. COMPEED® Liktornplastre inneholder en spesiell gele som lindrer smerte umiddelbart og bidrar til å fjerne liktornen. Prøv å unngå trange sko. Hvis liktornen ikke forsvinner, eller hvis du er urolig for noe i forbindelse med dette, skal du kontakte en medisinsk fotpleiespesialist.

Forebyggende

Hvis du vil forhindre at liktorner oppstår skal du unngå å utsette områder på foten for trykk. Hvis du i forveien vet at du kommer til å gå med trange eller nye sko skal du derfor ta på et beskyttende plaster, f.eks. COMPEED® hydrokolloidbaserte liktornsplaster eller gnagsårsplaster. Husk på at gnagsår ofte kommer før liktorner, derfor bør du unngå dem også. Bruk en mykgjørende fotkrem før du legger deg. Kremen gjør huden mer elastisk og forhindrer at myke liktorner utvikler seg.